9 din 10 femei sunt nemulțumite de greutatea lor. Dacă ar fi adunăm timpul din viață unei femei care a încercat diverse diete ar rezulta o medie de 10 ani de viață. Cine ar vrea își petreacă 10 ani din viață la dietă? ne imaginăm procesul de slăbire o rola de hârtie de igienică. În fiecare zi rupem o bucată și vedem o diferență abia după 2-3 săptămâni. Când ne cântărim zilnic, vedem progresul pe cântar de multe ori abia după 2-3 săptămâni.

Majoritatea abandonează procesul după primele 1-2 săptămâni crezând nu rezultate. Procentul de succes în industria de slăbit este în jur de 10%. Pacientele care lucrează cu mine au 90% șanse de reușită. 3 greșeli frecvente pe care femeile le fac în procesul de slăbire sunt următoarele:

  1. Se cântăresc prea des, unele se cântăresc zilnic sau chiar de câteva ori pe zi. Cu cât te cântărești mai des, cu atât iți scazi mai mult șansele de reușită. Schimbarea pe cantar apare după 3 săptămâni, iar majoritatea femeilor abandonează după 1-2 săptămâni. Fluctuațiile zilnice pe care noi le vedem pe cântar se datorează hidratării, digestiei, activității fizice, perioada lunii, înainte de menstruație existând posibilitatea unei retenții de apă de 1-2kg. De asemenea, dacă cu o seară înainte ai mâncat o masă bogată în carbohidrați (paste, pizza) sau ai consumat alcool cântarul îți arata mai multCe le recomand femeilor cu care lucrez dacă au tendința se cântărească zilnic este scoată bateriile din cântar și se cântărească maximum o data pe săptămână. Cea mai bună metoda de a evalua progresul este măsurarea circumferințelor bustului, abdomenului, șoldurilor în cm sau evaluarea compoziției corporale pentru a determina cu exactitate procentul de grăsime, masă musculară, apă, masă osoasă.
  2. Cred slăbirea sănătoasă înseamnă înfometare cu salate, sucuri de detoxifiere sau cure miraculoase de pe internet. Orice dietă miraculoasă funcționează atâta timp cât suntem în restricție calorică, adică mâncam mai puțin decât arde organismul nostru. Funcționează doar pe moment, atâta timp cât o respectam. După care punem la loc dublu, dovadă efectul yoyo. Fiecare cură de slăbire ținută fară discernământ își pune amprenta asupra metabolismului nostru și ne poate crește riscul de tulburări hormonale sau chiar de afecțiuni tiroidiene. Metabolismul nostru devine mai leneș și arde mai puțin cu 10% în urma acestor diete. Soluția este nu avem o abordare drastică când începem procesul de slăbire, ci eliminăm treptat alimentele procesate care au mai mult de 5 ingrediente și un termen de valabilitate lung. cumpăram alimente care sunt în sezon și cresc în zona noastră de la producătorii locali.
  3. Cred sportul slăbește și se bazează doar pe asta fară facă o schimbare pe planul alimentar. Sportul tonifiază și are rolul lui important în procesul de slăbire vedem un corp armonios în oglinda fară celulita, vergeturi sau piele lăsată. Însă el reprezintă doar 10-20%, restul fiind ceea ce mâncam zi de zi. Majoritatea femeilor nu mănâncă suficiente proteine și cred alimentația sănătoasă înseamnă o budinca de chia la micul dejun, o salată de legume la prânz și o supă cremă de legume la cina. Ca rezultat, se trezesc seara cu o senzație de foame greu de potolit și mănâncă în picioare în fața frigiderului sau ronțăie seara la film nuci, alune, semințe sau chipsuri. Micul dejun rămâne după părerea mea masa cea mai importantă a zilei, cel puțin pentru femei. Ar trebui încercați luați micul dejun la o ora după ce v-ați trezit. Deși postul intermitent este extrem de popular în această perioadă, studiile arată slăbești predominant din masa musculară și mai puțin din grăsime în urma lui. O idee sănătoasă de mic dejun sunt ouăle sub diferite forme, fierte, ochiuri sau omleta cu o felie de pâine cu maia de la o brutărie care folosește faină spelta sau einkorn. Ai fi surprinsa constați câte ingrediente poate avea o pâine din supermarket când în realitate nu ar trebui conțină decât făină, apă, sare și maia sau drojdie. Pe lângă pâine și ouă, putem adăuga brânzeturi de la piață, telemea, cașcaval și murături în saramură sau salată de vinete, zacuscă de casă. La gustare evită nucile deoarece sunt extrem de bogate în calorii și majoritatea nu se pot limita la 2 nuci sau 10 bucăți de fistic.

Pentru mai multe detalii despre consultație accesați pagina CONSULTAȚIA DE NUTRIȚIE