Fiecare copil este unic și are propriile preferințe alimentare. Este important să ținem cont de ele atunci când îi gândim meniul săptămânal. Mulți părinți cu care lucrez insistă să introducă anumite alimente în meniul copiilor pe care ei le consideră sănătoase și necesare, dar copiii le refuză cu desăvârșire. Este importantă comunicarea între părinte și copil pentru a include și mâncărurile favorite ale copilului. Părinții se plâng că micuților nu le place nimic și când îi rog să facă o listă cu mâncărurile favorite ale copiilor constatăm împreună că avem o varietate mare de alimente de fapt.

Unii copii se trezesc cu ușurință dimineața devreme și preferă să ia micul dejun acasă decât să își ia mâncarea la pachet. Cerealele cu lapte nu reprezintă un mic dejun sănătos. Un mic dejun sănătos include o felie de pâine cu maia, unt, ulei de măsline, pastă de avocado, pastă de peste, pastă de brânză și 1-2 oua fierte, omletă sau ochiuri și murături sau legume de sezon crude, morcovi, ridichi, ardei, roșii. Alți copii se trezesc mai târziu și preferă să ia micul dejun la pachet. Acesta poate fi un kefir/sana/iaurt de băut/iaurt grecesc cu un fruct sau un sandviș cu unt și telemea sau cașcaval sau cu unt de arahide și dulceață.
Mai sunt copiii care rămân la after school și au o masă caldă adusă de o firmă de catering. Părinții ar trebui să analizeze meniul săptămânal pentru a face o alegere sănătoasă pentru prânzul copilului ținând cont și de preferințele sale.

Se poate întâmplă că prânzul să nu îi placă și să prefere să își ducă mâncarea la pachet de acasă. O masă gătita acasă în care este implicat și copilul este mult mai nutritivă decât o masă luată în oraș. Profesorii pot de asemenea încuraja copiii să își aducă o sticla de app la scoală și un fruct pe lângă sandviș sau caserola cu mâncare și a sfătui părinții să nu le mai dea bani copiilor să își cumpere singuri de mâncare deoarece nu sunt suficienți de maturi pentru a face o alegere sănătoasă cu privire la alimentația lor.

La capitolul lichide cel mai bine hidratează apa, așa că recomand o sticlă de apă plată sau apă minerală natural carbogazificată pentru cei care fac sport și sunt mai activi. Daca nu le place apa, putem prepara o limonadă de casă cu miere sau un sirop de cătină sau afine cu miere și apă minerală.
Daca rămân la școală pentru prânz, acesta ar trebui să includă o sursă de proteină, vită, curcan, sardine, pui crescut lent, păstrăv organic și o sursă de carbohidrați complecși, orez Basmati, mămăligă, cartofi sub formă de piure sau copți, natur. În piure putem adaugă lapte integral și unt sau smântână dulce și parmezan ras. În cazul legumelor este complicat să le punem o salată, dar putem opta pentru murături în saramură, ardei copți sau o salată de sfeclă.

Un fruct de sezon reprezintă gustarea perfectă, iar acum avem strugurii, prunele, mere și perele în sezon. Dacă își doresc neapărat un desert ar fi ideal să pregătim împreună cu ei o prăjitură de casă în weekend când avem mai mult timp liber. Dacă sunt și ei implicați în acest proces vor fi mai dornici să le mănânce. Putem prepara deserturile cu zahăr de cocos, miere sau să îndulcim cu banane sau curmale. Câteva idei de dulce sănătos pot include ciocolata de casa, prăjitură cu brânză sau batoane cu fructe deshidratate și nuci.

Pentru mai multe detalii despre consultație accesați pagina CONSULTAȚIA DE NUTRIȚIE