Copilul refuză mâncarea sănătoasă – etapă trecătoare

Dupa primul an de viața copiii sunt mai puțin interesați de mâncare sau au perioade în care refuză alimentele pe care le consumau înainte sau își doresc să mănânce același tip de mâncare pe parcursul unei zile. Această perioadă face parte din dezvoltarea normală și este temporară.

Mesele principale

Părinții joacă un rol crucial în alimentația copiilor de această vârstă. Aceștia trebuie să le ofere 4-6 mese mici pe zi și să le ofere gustări echilibrate. Este important ca mâncarea să arate bine estetic în farfurie și să nu prezinte mirosuri puternice, deoarece este posibil să fie refuzată.

Gustările

De asemenea, este important ca gustările să provină din surse sănătoase (fructe proaspete de sezon sau iaurt de băut). Sunt de evitat gustările cumpărate de la automate și mâncarea de tip fast food.

Atmosfera la masă

Copiii nu trebuie să mănânce atunci cand sunt obosiți, deoarece le va scădea apetitul. Masa trebuie luată într-un mediu liniștit. Copiii care iau cel puțin o masă pe zi împreună cu părinții au un risc mai scăzut de a dezvolta suprapondere sau obezitate în viața adultă.

Deshidratarea

Consumul scăzut de apă este foarte frecvent în rândul copiilor, deoarece nu simt senzația de sete. Necesarul zilnic de apă pentru copiii preșcolari și școlari este de 40-45ml/kg corp. Astfel un copil cu o greutate de 30kg, ar trebui să bea 1200 ml apă plată pe zi. Cumpărați o sticluță atractivă de 500ml pe care să o ia la școală.

Cât suc natural poate bea copilul pe zi?

Părinții trebuie să aibă grijă și la consumul de sucuri de fructe, să nu înlocuiască apa sau laptele cu băuturi carbogazoase. Consumul de suc de fructe ar trebui limitat la 120-180 ml/zi la copiii între 1 și 6 ani, respectiv la 240-360 ml la copiii mai mari sau adolescenti (divizat în 2 serviri).

Băuturile răcoritoare îngrașă?

Consumul ridicat de băuturi carbogazoase este asociat cu supraponderea sau obezitatea. Băuturile carbogazoase sunt bogate în fructoză, care duc la insulinorezistență și la creșterea trigliceridelor.

Prânzul la cantina școlii

O dată cu vârsta, crește și timpul petrecut de copil în afara casei – la școala sau diverse activități extrașcolare. Alimentația potrivită pe durata acestei perioade este foarte importantă.

Alege combinații sănătoase precum supe sau ciorbe de legume și carne/pește la cuptor/grătar în combinație cu risotto/polenta și o salată de legume proaspete.

Pachețelul de prânz

O idee potrivită pentru un prânz sănătos adus de acasă ar fi un sandwich din pâine integrală umplut cu o sursă bogată de proteine (felii de piept pui/curcan la cuptor cu mirodenii sau urdă/telemea nesărată+ fructe/legume proaspete+o sticlă de apă plată sau izvor).

Micul dejun – note bune

O problemă des întâlnită în rândul copiilor este săritul peste micul dejun, iar cei care nu iau această masă au performanță școlară scăzută și memorie defectuoasă.

Părinte sănătos – copil sănătos

Educația nutrițională poate să înceapă acasă și să fie făcută de părinți deoarece este esențial pentru copil să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase din primii ani de viață, iar părinții reprezintă un model pentru acesta.