Aș reformula întrebarea. Cât ne va costa mai târziu faptul că nu am mâncat sănătos?
Putem găsi fructe și legume proaspete de sezon de la producătorii locali la piața din cartierul nostru. Trebuie doar să renunțăm la comoditatea de a merge cu mașina la supermarket și să facem o plimbare spre piață cu un cărucior de cumpărături, o geantă de plajă voluminoasă sau cu rucsacul în spate. În felul acesta ajutăm și producătorii locali, dar ne bucurăm și de mai multe vitamine și minerale din legumele și fructele sezoniere.
Dacă îți dorești să te încadrezi într-un anumit buget săptămânal primul pas este să îți faci planul pe zile și mese cu ce îți dorești să mănânci. Astfel cumperi doar cantitatea necesară pentru 7 zile și nu faci deloc risipă. Pacienții mei se bucură că au reușit să își reducă semnificativ bugetul lunar pentru mâncare după consultațiile cu mine deoarece am conceput împreună cu ei un plan alimentar săptămânal care îi ajută să se organizeze mai bine.
De exemplu, este de ajuns să îți cumperi un pepene verde, 3 piersici și o caserolă de cireșe pentru o persoană pentru o săptămână. Pentru micul dejun poți cumpăra 7 roșii și 7 castraveți, iar pentru prânz o salată verde, o legătură de ceapă verde, o legătură de mărar pentru o supă de salată și un cofrag de ouă pentru omletă. Pentru cină poți cumpăra un kg de spanac, o legătură de ceapă verde și o legătură de mărar și 500g telemea pentru o tartă cu spanac și brânză.
Cel mai important aspect în perioada caniculară este hidratarea. Asigură-te că bei suficiente lichide, apă plată, apă minerală, limonadă cu miere, apă minerală cu sirop de fructe.
Fructele și legumele de sezon conțin un aport generos de apă așa că acestea contribuie la hidratare. La micul dejun poți mânca un iaurt grecesc cu un fruct (nectarine, piersici, smochine, afine, zmeură, caise, prune) și un pumn de nuci. La prânz o salată cu roșii, castraveți, ardei, ceapă, măsline kalamata, sardine sau telemea, presărată cu puțin ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare grunjoasă și oregano. La cină o salată Niçoise cu ouă fierte, cartofi noi fierți, fasole verde, salată verde, măsline, roșii, ton sau anșoa cu un dressing dinulei de măsline, muștar Dijon, oțet din vin și usturoi. Pentru hidratarea pielii păstrează niște felii de castravete rece.
În perioada caniculară ar trebui evitate băuturile alcoolice deoarece consumul de alcool contribuie la deshidratare. Alimentele care nu ar trebui consumate includ toate produsele procesate care au un termen lung de valabilitate. Evitați raionul de chipsuri, alune prăjite, biscuiți, cereale de mic dejun, dulciuri. Singura excepție este ciocolata neagră care poate reprezenta o gustare sănătoasă într-o cantitate mică într-o zi în care am făcut sport sau înghețata pe băț care conține doar lapte, smântână sau frișcă, zahăr, pudră de cacao și gălbenușuri de ou.
Nu cred că a devenit mai scump să mănânci sănătos. Lumea a devenit mai comodă și există în prezent acest trend de a comanda acasă mâncare gata preparată, care nu va fi niciodată la fel de nutritivă ca o masă pentru care ai ales cu atenție ingredientele, în care ai pus iubire și o mănânci în tihnă, nu în fața calculatorului în timp ce lucrezi.
Dacă intri pe aplicațiile de livrare mâncare la domiciliu și selectezi zona ta și timpul în care vrei să îți fie livrată mâncarea primele opțiuni care îți apar sunt fast food atunci când vrei să îți ajungă într-un timp scurt. Dacă vrei să faci alegeri mai sănătoase primul pas este să îți planifici din timp ce vrei să îți comanzi pentru prânz sau cină, să le adaugi în coș și să plasezi comanda cu 2 ore înainte de ora mesei.
Gătitul rămâne în continuarea varianta cea mai economică. Cei care nu au timp să își gătească pot opta pentru mese simple care nu necesită mult timp pentru preparare. Câteva exemple includ telemea cu roșii, bulgărași de brânză cu un fruct, omletă din 2-3 ouă cu o salată de legume, sardine/ton/hering/macrou din conservă scurse de ulei într-o salată de crudități cu măsline, porumb fiert și fasole boabe/năut fierte. Dacă îți dorești să mănânci sănătos este posibil chiar și cu un buget redus.
Efectul consumului de alimente procesate are un efect devastator asupra sănătății și ne crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet zaharat, afecțiuni tiroidiene și ne scurtează viața cu cel puțin 10 ani.
Mulți dintre pacienții mei se confruntă cu probleme digestive precum constipația, balonarea și avem alimente care pot ajuta în acest sens. Kiwi, ananasul, kefirul, murăturile în saramură ajută mult tranzitul. Alimentația sănătoasă reprezintă baza, dar apoi este deosebit de importantă activitatea fizică. Majoritatea dintre noi au devenit extrem de sedentari în ultimii ani și trebuie să încercăm să reintroducem mișcarea în rutina noastră zilnică pentru o stare bună de sănătate.
Putem mânca sănătos indiferent de bugetul nostru săptămânal. Dacă mâncăm sănătos nu plătim mai mult pentru alimente. Dacă evaluăm corect ce cantitate avem nevoie și ne facem planul săptămânal putem să ne reducem costurile semnificativ. Calitate nu cantitate. Putem alege să mâncăm mai puțin, dar mai nutritiv. În același timp observ la cumpărături persoane care nu au o problemă să plătească o anumită sumă pe o pungă de chipsuri sau o sticlă de băutură carbogazoasă, dar li se pare scump un iaurt la borcan.
Putem găsi alimente de la producătorii locali și în magazine și mă bucură această colaborare pentru susținerea agriculturii românești. De asemenea, pe lângă piețe putem merge și la târgurile care reunesc producători din toată țara. Cred că ar trebui să regândim modul în care ne raportăm la bani când vine vorba de alimentația sănătoasă. Efectele se vor vedea pe termen lung și ce am economisit acum vom plăti mai târziu pe serviciile medicale.