Nutritionist Cluj - Luisa Florea - Alimentația sănătoasă în astenia de toamnă

Se așterne toamna și corpul nostru ne dă semnale de oboseală pe măsură ce ziua devine mai scurtă și noaptea mai lungă. Trecerea la ora de iarnă ne influențează organismul și adaptarea poate dura până la o lună.

Vacanța copiilor s-a încheiat și aceștia se întorc în colectivitate. În prezent cel puțin 1 din 4 copii din România are probleme de greutate. Recomand atât pentru adulți cât și pentru copii testarea 25-hidroxi vitamina D, deoarece carența de vitamina D3 este foarte des întâlnită în cadrul populației. Aceasta joacă un rol deosebit de important în imunitate, sănătatea oaselor, a dinților, controlul greutății, prevenția apariției diabetului zaharat de tip 2, sănătatea cardiovasculară.

Atunci când spunem că avem o “imunitate bună” ne gândim adesea la vitamina C pe care o găsim în special în fructele de pădure. Sunt adepta fructelor locale deoarece un pumn de cătină sau afine din grădină, chiar și congelate, îți vor aduce un aport mai mare de vitamina C decât o portocală care a petrecut cel puțin 7 zile în transport și depozitare până să ajungă în farfuria ta.

Trecerea de la toamnă la iarnă este un prilej bun să mergem la piața din zona noastră și să cumpărăm legume, fructe, nuci de la producătorii locali pe care cu iscusință să le transformăm în compoturi, zacuscă, gemuri, murături sau mai târziu pentru Crăciun într-un cozonac cu nucă.

În ceea ce privește modul de conservare la compoturi puteți folosi scorțișoară, cuișoare pentru a reduce aportul de zahăr cu 50%, la zacuscă puteți coace legumele și folosi ulei de măsline extra virgin sau ulei de struguri de sâmburi, la gemuri sau dulcețuri recomand reducerea aportului de zahăr la 500g la 1000g fructe sau chiar pregătirea deliciosului magiun de prune fără zahăr, la murături folosirea sării grunjoase și a mirodeniilor, fără adaos de oțet sau zahăr pentru o fermentație naturală. Rețeta pentru cozonacul cu nucă de Crăciun ar trebui să fie una tradițională cu ouă de casă, nucă măcinată, unt 82%, zahăr într-o cantitate mai mică decât cere rețeta și o făină 550, preferabil organică. Eu folosesc zahăr de cocos la cozonac sau alte prăjituri.

O călătorie culinară în cartea de rețete a bunicilor noastre este mai mult decât binevenită.

Lipsa de timp din zilele noastre a făcut ca din ce în ce mai multe persoane să aleagă un prânz în oraș în detrimentul unei mâncăruri gătite în casă.

Chiar dacă putem găsi și variante sănătoase la restaurantele locale, încercați să vă gătiți în week-end o supă sau ciorbă cu legume de sezon și carne de la producătorii locali pentru cină, iar la prânz să vă duceți de 2-3 ori pe săptămână la birou o mâncare pregătită în casă.

Câteva variante de prânz sănătos pot include: o omletă din 2 ouă cu puțin unt, o felie de pâine cu maia și murături, o salată de legume cu pește bogat în acizi grași omega-3 precum sardinele, heringul sau macroul care se pot găsi la borcan sau conserve în suc propriu sau o felie de pâine cu zacuscă, un ou fiert și niște brânzeturi de casă. Dacă vă doriți un prânz rapid, puteți opta pentru un kefir integral și o banană sau o cutie de bulgărași de brânză.

Seara vrem să vedem un film bun și avem poftă de ronțăieli și cina se transformă într-un festin culinar deoarece nu am mâncat nimic în timpul zilei sau am sărit peste o masă.

Vă recomand să încercați să aveți cel puțin 2 mese pe zi într-un interval de 10-12 ore, fără a intra în capcana dietelor la modă. Gândiți-vă la bunicii voștri care își petreceau majoritatea timpului în aer liber, își găteau în fiecare zi, mâncau înainte de apusul soarelui și se culcau “deodată cu găinile”, lucru care i-a ajutat să fie mai supli, mai sănătoși și longevivi.

De cele mai multe ori specialiștii în domeniu nutriției preferă să facă liste de alimente interzise sau să menționeze că anumite alimente îngrașă sau sunt nesănătoase.

Niciun aliment în sine nu îngrașă. Cantitatea și calitatea fac diferența. În loc să ne concentrăm pe calorii este mult mai important și benefic să devenim consumatori conștienți de calitatea mâncării noastre de zi cu zi.

Vă provoc să începeți să citiți ingredientele tuturor produselor pe care le puneți în coș și să alegeți produse cu ingrediente pe care le cunoașteți și termen scurt de valabilitate. Dacă un aliment are peste 5 ingrediente, de cele mai multe ori intră în categoria alimentelor procesate care ar trebui eliminate treptat din alimentația noastră.

Dacă seara ai chef de ronțăieli, alege o băutură caldă cum este cacao cu lapte integral și miere sau floricele de porumb făcute la oală cu ulei de măsline, sare și puțin cașcaval ras.

Părinților le recomand să le pună pachețel cu mâncare la școală copiilor, care să includă o sursă de proteine (ou fiert, omletă, brânzeturi, kefir, pastă de sardine), o sursă de legume sau fructe de sezon (bețigașe de morcovi, murături în saramură, un măr), o felie de pâine cu maia și o sticlă de apă plată de 500-700ml în funcție de vârstă. Dacă își doresc ceva dulce, faceți un dulce de casă o dată pe săptămână. Pot fi clătite, ciocolată de casă, prăjitură cu brânză. Un dulce de casă va fi întotdeauna mai sănătos.

Încurajați copiii să iasă în curtea școlii în fiecare pauză și să se joace în aer liber. De asemenea, reduceți timpul petrecut pe ecrane (TV, tableta, calculator) la maximum 2 ore pe zi. Copilul este oglinda părintelui, așa că orice schimbare vă doriți în alimentația acestuia este necesar să pornească de la dvs. Copiii care iau cel puțin o masă pe zi alături de părinții lor au șanse mult mai mici să dezvolte probleme de greutate.

Moderația este cheia succesului și în domeniul nutriției. Dacă la finalul zilei vă uitați în oglindă și vă doriți să vă îmbunătățiți imaginea de sine, apelați cu încredere la un specialist care vă poate face munca mai ușoară (dietetician, psiholog, medic).