
Ți-am pregătit o listă cu 6 recomandări care te ajută să îți crești imunitatea în această perioadă și să te menții într-o formă bună fizică și psihică.
1. Optează pentru alimente care susțin imunitatea
Include proteine la fiecare masă (carne, pește, ouă, brânzeturi, leguminoase). Persoanele care au o alimentație săracă în proteine au un risc crescut de îmbolnăvire. Consumă zilnic fructe și legume bogate în vitamina C (fructe de padure, cătină, kiwi, portocale, clementine, mandarine, lămâi). Mănâncă săptămânal alimente care conțin zinc (vită, vițel, ficat). Include peștele bogat în omega-3 în meniul tău săptămânal (sardine, hering, anșoa). Testează-ți 25-hidroxi-vitamina D. Majoritatea celor care locuiesc într-o țară îndepărtată de Ecuator suferă de carență.
2. Menține-ți o greutate optimă, cu un procent de grăsime sănătos
Farfuria sănătoasă include ¼ proteine, ¼ carbohidrați, ½ legume.
3. Fă mișcare în fiecare zi
Activitatea fizică reduce stresul și crește imunitatea. Poți să investești într-o bandă sau o bicicletă de cameră sau să îți faci abonament la sala de lângă casă să mergi acolo să faci bandă sau bicicletă. Ideal este să lucrezi cu un kinetoterapeut sau cu un antrenor personal care are pregătire academică.
4. Redu consumul de alcool deoarece acesta are efect direct în scăderea imunității
Pentru început, propune-ți să limitezi cantitatea de alcool la maximum o băutură pe zi (150 ml vin sau 330ml bere), iar apoi scade treptat frecvența.
5. Include 7-9 ore de somn de calitate pe noapte (femeile au nevoie de 1 oră în plus de somn în comparație cu bărbații)
Oprește toate dispozitivele electronice înainte cu cel puțin 30 minute de culcare. Alege o oră de culcare rezonabilă, preferabil înainte de miezul nopții și fă activități relaxante cu 2 ore înainte de culcare (citește, ascultă muzică relaxantă, fă o baie cu sare amară bogată în magneziu). Optează pentru niște draperii închise la culoare. Asigură-te că ai becuri cu lumină caldă, preferabil becuri clasice.
6. Gândește-te serios la reducerea nivelului de stres
Felul în care reacționezi la evenimentele din viața ta de zi cu zi îți influentează nivelul de stres. Eliminarea completă a stresului din viața ta este un obiectiv nerealist. Ce poți face este să îți aloci o oră pe zi doar pentru tine în care să faci activități care te relaxeaza și îți dau energie. Poate fi orice de la meditație, o plimbare în parc sau o conversație cu cineva drag care te face să râzi. Concentrează-te pe aspectele pe care le poți controla (priorități, orar zilnic, mindset), nu pe ceea ce nu poți controla (știrile, acțiunile altor oameni, evenimentele politice). Dacă te simți copleșit apelează la un psiholog.
Dacă lucrezi de acasă și îți dorești să afli cum să ai o alimentație echilibrată în această perioadă, programează-te la o consultație de nutriție online. Vei primi un plan de alimentație personalizat, o listă de cumpărături și idei de rețete sănătoase cu alimentele tale preferate.
Spune DA unui stil de viață sănătos!