Nutritie in diabet

Tocmai ai fost diagnosticat cu diabet zaharat tip 1 sau 2 si esti in cautarea unui meniu personalizat care sa te ajute sa iti tii glicemia sub control impreuna cu tratamentul prescris de medicul specialist in diabet si nutritie.

Sfatul meu pentru tine este sa incepi sa iti notezi glicemiile impreuna cu un jurnal alimentar scris pe 5-7 zile. Noteaza glicemia a jeun, dimineata pe nemancate si glicemia la 2 ore dupa fiecare masa principala in paralel cu jurnalul alimentar, adica tot ceea ce mananci, inclusiv gustari.

Eu te pot ajuta sa iti faci un meniu saptamanal personalizat, adaptat nevoilor tale, programului tau zilnic si preferintelor tale alimentare. Pacientii care au lucrat cu mine au reusit sa isi imbunatateasca rezultatele analizelor de sange in urma schimbarilor realizate in alimentatie.

Nu exista alimente permise sau interzise pentru diabetici, fie ca vorbim despre diabetul insulino-dependent sau diabet tip 2. Regimul alimentar nu difera de alimentatia sanatoasa a unei persoane obisnuite. Poti sa pastrezi toate alimentele tale favorite in meniul tau saptamanal atata timp cat reusesti sa faci pasi mici spre o schimbare pe termen lung in stilul tau de viata.

Activitatea fizica joaca un rol deosebit de important in managementul diabetului si ajuta la reglarea glicemiilor. Propune-ti sa faci o plimbare dupa mancare atunci cand timpul iti permite. Asta se poate intampla in cursul serii dupa ce ti-ai terminat munca sau in week-end dupa ce ai luat micul dejun sau pranzul.

Alimentele bune pentru diabet includ fructele de sezon care pot fi consumate ca desert la finalul mesei si legumele de sezon care pot fi sub forma de muraturi in saramura in sezonul rece sau supe, ciorbe și salate de cruditati in sezonul cald.

Exista de asemenea persoane care nu au fost diagnosticate cu diabet, dar si-au testat indicele HOMA si au primit interpretarea de rezistenta la insulina. Acest tablou apare de obicei in combinatie cu un dezechilibru hormonal care poate implica si activitatea tiroidei.

Inaintea primei consultatii cu pacientii mei ma ocup de analiza atenta si detaliata a dosarului medical care include buletinele de analize. In urma consultatiei prescriu un nou buletin de analize detaliat pentru a evalua starea de sanatate globala a pacientului. In urma interpretarii dosarului medical trimit pacientul la medicul specialist daca constat anumite dezechilibre hormonale precum hipotiroidism, tiroidita Hashimoto, posibilitatea unui diagnostic de diabet sau alte afecțiuni.

Echipa medicala trebuie sa colaboreze ca un tot unitar pentru o abordare globala si holistica a sanatatii pacientului si pentru preventia aparitiei bolilor de termen lung.

Pentru mai multe detalii despre consultație accesați pagina CONSULTAȚIA DE NUTRIȚIE