Un studiu recent arată că majoritatea oamenilor neglijează acest lucru care ar trebui să fie unul dintre cele mai importante din bioritmul de zi cu zi al fiecăruia. Ne întrebăm de ce vârsta noastră reală nu corespunde cu cea biologică, de ce ne îmbolnăvim, de ce ne scade imunitatea sau ne simțim mereu obosiți?

 

Voi enumera în ordinea importanței, în rândurile ce urmează, regulile de aur pentru un somn bun și sănătos, dar pentru a vă familiariza cu acest concept vă voi spune câte ceva despre somn.

 

Acesta reprezintă perioada în care se reface întregul organism pentru a funcționa la parametrii normali. Somnul este împărțit în somn lent și paradoxal, de-a lungul nopții succedându-se mai multe cicluri dintre acestea. După ce adormim începe primul ciclu de somn lent, în care se odihnește corpul, urmat de somn paradoxal (REM- mișcări rapide ale ochilor), în care se odihnește creierul și au loc visele.

 

Prima regulă de aur este să nu vă întrerupeți somnul pentru ca aceste cicluri să se desfășoare normal. În momentul în care vă treziți noaptea, se vor relua ciclurile de la început și vă veți trezi mai obosiți. A doua regulă este să aveți un somn între 7 și 8 ore, nu mai mult, nu mai puțin și în acest fel vă veți crea un bioritm benefic și minții și corpului.

 

Pentru a fi respectate regulile de aur de mai sus, pentru un somn bun trebuie creat un ambient propice.

 

  • Camera trebuie să fie întunecată și răcoroasă pentru ca glanda pineală să secrete melatonina care induce somnul; spre dimineață receptorii din piele în contact cu lumina fac ca melatonina să scadă și astfel ne trezim
  • Fără calculator sau televizor care ne țin treaz creierul și ne împedică să adormim
  • Fără alimente și băutură înainte cu 3 ore de culcare
  • Muzica ambientală la sonor redus, meditația sau rugăciunea vă vor induce mai rapid starea de somn, mai ales dacă sunteți încă stresați de grijile de zi cu zi
  • Îmbrăcămintea adecvată din materiale naturale lasă corpul să respire și ajută la o reglare mai bună a temperaturii corpului
  • Stabilirea unei ore exacte de trezire cu o marjă de eroare de 15 minute în care vă întindeți în pat și vă faceți toaleta de dimineață; aceasta va ajuta la formarea unui bioritm adecvat
  • O saltea confortabilă, preferabil tare și fără pernă; poziția corectă este pe o parte cu perna între picioare
  • În cazul insomniilor vă recomand rădăcina de valeriană sau câteva picături de levănțică.

 

Știați că glanda pineală are un rol important în procesul de îmbătrânire? Melatonina secretată de aceasta menține ritmul cardiac în limite normale, ajută la diminuarea stresului, reglează menstruația și nu în ultimul rând, orarul de somn. Mai mult, concentrația de melatonină scade pe măsură ce îmbătrânim cu până la 80% la 60 de ani.

 

Majoritatea dintre noi se gândesc probabil că o noapte pierdută nu e mare scofală. În realitate, după câteva nopți nedormite oamenii devin psihotici. În plus, scade sistemul imunitar, crește riscul de apariție a bolilor cardiace și scade semnificativ activitatea cerebrală. Cea mai gravă consecință este scăderea duratei de viață. S-a demonstrat, de asemenea, că mortalitatea este net scăzută în țările în care se face siesta (somnul de după-amiază).

 

Acum că v-am stârnit interesul și poate v-am întristat, o să acordați mai multă atenție somnului, decât o făceați până acum.

 

SOMN UȘOR!

About the author : floreauwe

Leave A Comment