Senzația de foame poate fi declanșată de o multitudine de factori, printre care se numără mecanisme de ordin fiziologic, psihologic. Dar care este adevăratul motiv pentru care mâncăm?

 

Mâncăm pentru că ne este poftă de un anumit aliment, de obicei dulce sau sărat. Când ne este poftă de ceva dulce, creierul intră în alertă pentru că nu a mai primit combustibil, adică glucoză. Corpul intră într-o stare de ușoară hipoglicemie și începem să devenim agitați, nervoși, din dorința de a mânca cât mai repede ceva care ne este la îndemână. Alegerile de moment vizează de cele mai multe ori alimente precum covrigi, palanețe, pizza, ciocolată, care ne astâmpără foamea pe moment, ca după mai puțin de 2 ore să revină.

 

Produsele din categoria patiserii, fast-food, dulciuri sunt cele care ne dau senzația de foame continuă, pentru că nu hrănesc, ci păcălesc organismul, fiind lipsite de nutrienți esențiali. Aceste alegeri sunt de cele mai multe ori făcute de persoanele care sar peste o masă și astfel trec mai mult de 4-6 ore între mese.

 

Un alt motiv pentru care mâncăm este obișnuința sau plictiseala. Mesele servite din aceste motive sunt de obicei luate în grabă, în picioare, pe drum, în trafic, în fața calculatorului. Din acest motiv nu simțim că ne-am săturat decât după o perioadă îndelungată, deoarece nu conștientizăm că luăm masa în adevăratul sens al cuvântului. Nu o considerăm fiind mic dejun, prânz sau cină, ci mai degrabă o gustare.

 

Neavând un orar relativ fix al meselor, organismul intră în alertă și consideră că este o perioadă de foamete și acționează în consecință. La prima masă copioasă după câteva ore sau zile de înfometare, se acumuleză rezerve sub forma kilogramelor în plus. Acesta este mecanismul care stă și la baza curelor de slăbire prin înfometare.

 

Cu toate că trăim în secolul vitezei, este important să ne facem timp pentru a servi masa așa cum se cuvine. Luați loc, admirați mâncarea, adulmecați mirosul, fiți recunoscători și bucurați-vă de gustul ei. Nu în ultimul rând, luați masa alături de cei dragi!

 

Așezați-vă la masă doar când vă este cu adevărat foame! Alegeți alimente naturale, proaspete, lipsite de aditivi alimentari.

 

Foto: Business 360

About the author : floreauwe

Leave A Comment