1. Care sunt alimentele de bază pe care ar trebui să le consume un copil zilnic?

Legume de sezon care cresc în zona în care locuim, murături în saramură în sezonul rece, supe sau ciorbe de legume și carne de la animale crescute lent, fructe de sezon, lactate integrale de vacă sau capră pasteurizate la temperatură joasă, fructe de sezon sau compoturi de fructe în sezonul rece.

  1. Sunt legumele baza unei alimentări echilibrate ale copiilor?

Nu neapărat, fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare și perioade în care refuză anumite alimente. Părintele este sfătuit să facă numeroase încercări de a introduce legumele sub o formă sau alta, în piureuri, chifteluțe sau supe, ciorbe pentru a fi acceptate. Este important să ne concentrăm pe gusturile fiecărui copil și să reușim să vedem ceea ce îi place și reușește să mănânce pentru a-i oferi o alimentație echilibrată și variată care să includă atât produse de origine animală și vegetală.

  1. Trebuie să respectăm decizia copiilor atunci când vine vorba de alegerea dulciurilor în favoarea fructelor?

Decizia cu privire la alimentația copilului trebuie să îi revină adultului deoarece acesta este responsabil de alimentația sănătoasă a copilului. Dulciurile sănătoase vor fi facute în casă din ingrediente naturale alese de părinte și adaptate preferințelor alimentare ale copilului.

  1. Cum procedăm atunci când copilul refuză să mănânce fructe și legume?

Facem încercări repetate de a le introduce în alimentație într-o formă sau alta și testăm absolut toate legumele și fructele de sezon care sunt disponibile la piață. Doar pentru că nu mănâncă afine nu înseamnă ca nu îi plac. Poate schimbăm sursa sau le introducem în iaurt cu niște miere sau într-o brioșă facută la cuptor cu urdă.

  1. Este important zahărul în alimentația celor mici?

Nu. Dependenta se poate crea insa usor la copii atunci cand adultul lasa responsabilitatea alimentatiei pe umerii copilului si ii permite sa manance dulciuri la liber sau ca recompensa.

  1. Care sunt cele mai sănătoase surse de dulciuri?

Nu există „cele mai sănătoase surse de dulciuri”. Ceea ce face un aliment sănătos sunt ingredientele și sursa din care îl procurăm. Cu cât un aliment are mai puține ingrediente și un termen de valabilitate mai scurt, cu atât este mai sănătos.

  1. Copiii au tendința de a refuza alimentele noi. Care este modalitatea cea mai potrivită prin care să-i facem pe copii să guste alimentele noi sau mai puțin atractive pentru ei?

Să nu renunțăm și să facem încercari repetate. Unele studii spun că un copil refuză un aliment nou de cel puțin 10 ori.

  1. Influențează alimentația părinților modul în care cel mic își ghidează preferințele în materie de mâncare?

Bineînțeles. Copilul este oglinda părintelui. Copilul va oglindi comportamentul părintelui. Obiceiurile alimentare sănătoase se formează în copilărie.

  1. Dacă învățăm copilul de mic fără zahăr și fără alimente procesate, credeți că acesta nu va mai cere astfel de alimente odată ce va înainta în vârstă?

Sigur că da. Însă nu recomand extremele deoarece el va intra in contact mai devreme sau mai târziu cu aceste alimente și este bine să nu le interzicem, ci doar să nu le avem în casa și să găsim alternative mai naturale. Dacă el a avut o alimentație sănătoasă, gustul său va fi format de mic și nu va mai fi atras de aceste produse.

  1. Ar trebui școala să pună mai mult preț în ceea ce constă alimentația?

Da, categoric. Totul poate porni chiar de la profesori care pot încuraja copiii să își aducă o sticlă cu apă la școală și un fruct și a sfătui părinții să nu le mai dea bani copiilor mici să își cumpere singuri de mâncare deoarece nu sunt suficienți de maturi pentru a face o alegere sănătoasă cu privire la alimentația lor.