Știați că inima unui adult mediu bate de 72 de ori pe minut, de 100.000 ori pe zi, 3.600.000 ori pe an si de 2.5 miliarde de ori într-o viață? În fiecare zi miocardul crează energie cât pentru a conduce un camion cu 32 km/oră. Într-o viață este echivalentul unui drum până pe lună și înapoi!

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces, atât în România, cât și în Europa. Din fericire, majoritatea afecțiunilor pot fi prevenite cu ajutorul unui stil de viață sănătos.

 

Aici sunt 10 nutrienți esențiali pentru a furniza inimii energia necesară pentru a pompa sângele de care are nevoie fiecare celulă și țesut din corpul nostru:

 

1.     Acizii grași omega-3somon

Somonul (sălbatic, nu de crescătorie) și sardinele sunt surse bogate în acizi grași omega-3.

Acidul eicosapentenoic (EPA) și docosahexenoic (DHA) susțin miocardul prin scăderea inflamației, prevenirea formării cheagurilor de sânge și ajută la menținerea tensiunii arteriale normale și a nivelelor de colesterol sanguin.

Consumul a două sau mai multe porții de somon pe săptămână a fost asociat cu un risc scăzut cu 30% de a dezvolta boală coronariană. Dacă nu vă place peștele, o altă sursă importantă de acizi grași omega-3 sunt semințele de in. Acestea conțin doar acidul alfa-linolenic (ALA), care trebuie convertit în EPA și DHA în organism. O alimentație dezechilibrată nu permite această transformare.

 

2. Quercitinamar

Merele sunt o sursă naturală de quercitină, un flavonoid din plante care deține proprietăți antiinflamatorii, ajutând la prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Un studiu realizat recent a demonstrat că persoanele care consumă zilnic mere au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. Așa că zicala “An apple a day keeps the doctor away” este valabilă în continuare.

 

 

 

3. Acidul folicsalata

Legumele cu frunze verzi, cum sunt spanacul, varza și salata, conțin o cantitate ridicată de acid folic, care ajută la menținerea nivelului de homocisteină. Persoanele care au nivele serice peste 12 mmol/L al acestui aminoacid au un risc mult mai mare de a face infarct miocardic sau alte boli cardiace.

Un studiu publicat de Annals of Internal Medicine a demonstrat că 8 sau mai multe porții de legume cu frunze verzi consumate zilnic au scăzut riscul de boală coronariană cu 20% comparativ cu un consum de mai puțin de 3 porții pe zi.

 

4. Coenzima Q10 vita

Carnea de vită, uleiul de soia, sardinele și macroul conțin CoQ10. Cu toate acestea, conținutul este foarte scăzut în aceste alimente și se recomandă suplimentarea. CoQ10 este un antioxidant natural și producător de energie pentru fiecare celulă a corpului. Miocardul conține cea mai mare cantitate de CoQ10.

CoQ10 scade tensiunea arterială la pacienții cu hipertensiune, a demonstrat o analiză a 12 studii clinice. Prescrierea medicației hipocolesterolemiante, statine, epuizează CoQ10. Dacă luați statine, nu uitați să suplimentați dieta cu CoQ10.

 

5. Acizi grași mononesaturați ulei-masline

Avocado, uleiul de măsline, nucile și migdalele sunt surse excelente de acizi grași mononesaturați, care întrețin sănătatea inimii.

Studiile arată că persoanele care au consumat un avocado pe zi, timp de o săptămână, și-au redus nivelele serice de LDL-colesterol și TG (trigliceride). Vaolorile crescute ale acestor parametrii sunt asociate cu boli cardiovasculare, în proporție de 17%. Aceleași studii au sesizat o creștere a HDL-colesterolului.

 

6. L-Carnitina avocado

Avocado, alimentele fermentate din soia și proteinele de origine animală conțin L-carnitină. Aceasta este un derivat de aminoacid, care se găsește în aproape toate celulele corpului. Este esențială pentru un nivel seric optim de colesterol, cât și pentru descompunerea lipidelor în energie, pentru ca miocardul să funcționeze la valori optime.

Două studii clinice recente au demonstrat că L-carnitina administrată imediat după un infarct miocardic a grăbit recuperarea.

 

7. Licopen rosii

Roșiile sunt sursa principală de licopen, care le coferă culoarea roșie. Acesta este un antioxidant asociat cu un risc cardiovascular scăzut.

Un studiu despre ateroscleroză a evidențiat rolul licopenului în creșterea nivelului super-oxid-dismutazei (SOD), reducând tensiunea arterială, cât și a nivelului crescut al proteinei C-reactive (hsCRP). hsCRP este un marker al inflamației cardiovasculare, iar dacă este crescut reprezintă un factor al bolii cardiovasculare.

 

8. Magneziu nuci

Nucile și spanacul sunt surse excelente de magneziu. Fiecare organ, în special inima, are nevoie de acesta pentru a funcționa la parametrii optimi. Magneziul este esențial pentru funcția cardiovasculară, fiind tratamentul principal în aritmii.

Mai mult, magneziul reduce tensiunea arterială, fapt demonstrat în numeroase studii clinice și poate ajuta la recuparea post-infarct.

 

 

9. Polifenolifructe-de-padure 

Afinele, zmeura și căpșunii reprezintă surse de polifenoli. Aceștia sporesc producția de oxid nitric, care ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, astfel scăzând tensiunea arterială.

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a asociat consumul unei căni de fructe de pădure pe zi, timp de 8 săptămâni, cu creșterea nivelului HDL-colesterolului și scăderea tensiunii arteriale.

 

 

10. Resveratrolvin-rosu

Ciocolata neagră (>70% cacao) și vinul roșu conțin rezveratrol, care previne formarea chegurilor de sânge. De asemenea, crește producția de antioxidanți și acid nitric, ducând la scăderea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, este nevoie de o cantitate mare din aceste alimente pentru a avea efectul scontat. Se recomandă suplimentarea dietei cu resveratrol.

About the author : floreauwe

Leave A Comment